השאירו את הפרטים ונתקשר

ליצור איתנו קשר


אוניברסיטת תל אביב הודיעה לאחרונה על מסלול חדש שיאפשר להתקבל ללימודים לחלק מהפקולטות ללא פסיכומטרי.

חלופה ולא החלפה

יש להבין אפוא, כי מדובר במסלול נוסף לבחינה הפסיכומטרית לחלק מהפקולטות באוניברסיטת תל אביב. המועמדים מוזמנים לבחור בחלופה המתאימה ביותר עבורם, לא מדובר בביטול הבחינה הפסיכומטרית.

איך זה עובד?

המועמדים ללימודים בחלק מהפקולטות של אוניברסיטת תל אביב מוזמנים להירשם לאחד הקורסים המקוונים הבאים באתר האוניברסיטה, בניהם:

  1. מבוא לאנרגיה מתחדשת
  2. צמח – מהו יודע?
  3. מבוא למדעי הפסיכולוגיה
  4. התהוותו של המזרח התיכון
  5. נפילתה ועלייתה של ירושלים
  6. מבוא לתולדות השואה
  7. צמיחה כלכלית וצדק חלוקתי
  8. ההיסטוריה של ישראל המודרנית
  9. רעיונות מרכזיים בפיסיקה

הרשימה מתעדכנת באתר האוניברסיטה:

https://tauonline.tau.ac.il/courses/main

מי שסיים שלושה קורסים מתוך הרשימה, נבחן וקביל ציון לא פחות מ-85 בכל אחד מהם, יוכל להתקבל ללא פסיכומטרי לפקולטות מסוימות. עלות כל הבחינה 500 שקלים, סה"כ 1,500 שקלים, והלימודים בקורסים (המקוונים) – חינם.

האם המסלול החדש אכן חוסך כסף?

יוזמי המהלך טוענים, כי הוא נועד להקל על תושבי פריפריה בקבלה לאוניברסיטה בהיותו חוסך עלויות קורס הכנה לפסיכומטרי. זה נכון, בתנאי שמחיר הקורס הוא 7,000-9,000 שקלים. אך ברוב הערים מחירי הקורסים נמוכים משמעותית ובסופו של דבר מחיר הקורס יכול לעמוד על מחצית הסכומים האלה.

מנעד הציון

הציון בבחינה הפסיכומטרית נע בין 200 ל-800 נקודות בשלושה דגשים: כללי, כמותי ומילולי. דבר שנותן אפשרות לנבחן, שטרם החליט היכן ללמוד, לקבל החלטה לאחר קבלת הציון.

המסלול החדש מציב גבולות קשיחים למדי (85-100 בציון) והפקולטה, בה המועמד רוצה ללמוד, צריכה להיקבע על-ידו מראש – בזה תלויה ההחלטה בבחירת הקורסים.

חלופה או בזבוז כספים?

תוצאות התכנית החדשה ייראו, האם היא חוסכת כסף או גורמת לבזבוז. ציון הבחינה הפסיכומטרית הוא אחיד וטוב לכל פקולטה בכל מוסד אקדמי בישראל. הקורס הפסיכומטרי הוא קורס קצר יחסית (25-30 מפגשים) שמתארך חודשיים-חודשיים וחצי.

להבדיל מכך, קורסים מקוונים לא מעניקים מסגרת זמן נוקשה ומשטר לימודי ברור, האחריות ללמידה מועברת במלואה על התלמיד ואין מורה, אתו אפשר להתייעץ ובו ניתן להסתייע.

עולים חדשים

ברור כי החידוש לא פותר את בעיית העולים, שנבחנים בפסיכומטרי באנגלית, רוסית, צרפתית, ספרדית ואיטלקית. עיון מהיר ברשימת הקורסים נותן אינדיקציה לרמת העברית הדרושה ללימוד בהם, וזאת לא הרמה השכיחה בקרב העולים.

פתרון אמתי לבחינה הפסיכומטרית

לשיטתנו, פתרון אמתי לבעיה של הבחינה הפסיכומטרית היא האפשרות לחישוב ציון חלוקתי בדומה לבחינה אמריקאית המגבילה לפסיכומטרי, בחינת SAT.

בבחינה הזאת ניתן "לצבור" ציון כללי באופן חלוקתי עבור כל מועד הבחינה. היינו, הציון הטוב ביותר של הפרק הוא זה שקובע (למשל, אם הנבחן הגיע לציון גבוה בפרק המילולי, בבחינה הבאה הוא יכול להשקיע רק באנגלית ובמילולי. ואם ישפר את הפרקים – הציונים הטובים ביותר יתווספו לציון הקודם עבור החלק הכמותי בבחינה הקודמת).

האם יש במסלול משום חידוש?

יש לזכור שמסלול עוקף פסיכומטרי למצטיינים קיים מזה שנים.  ראו את הרשימה שלהלן:

  1. ניתן לעבור מהאוניברסיטה הפתוחה וקבלה על סמך השכלה אקדמית קודמת
  1. מסלול למצטיינים:

מועמדים בעלי תעודת בגרות ישראלית או מועמדים בעלי תעודת סיום תיכון מחו"ל השקילה לבגרות ישראלית, יתקבלו ללימודים ללא פסיכומטרי אם עמדו באחד מאלה (מפעם לפעם התנאים יכולים להשתנות, יש לבדוק את הדברים במרכז למרשם של אוניברסיטת תל אביב):

(1)הפקולטה למדעי הרוח: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 ומעלה; או תעודת סיום תיכון מחו"ל השקילה לבגרות ישראלית: ממוצע 90 ומעלה (בסולם ציונים ישראלי) או ממוצע 85 (ללא בונוסים) במקצועות בגרות חובה הומניים או: זכאות לתעודת בגרות וגם שלושה קורסי קורסרה שנלמדו באוניברסיטת תל-אביב: שניים בתחום מדעי הרוח ואחד מתוך "כלים שלובים" או: זכאים לתעודת בגרות בכל ממוצע שהוא, בני 40 ומעלה (שנולדו עד 31 בדצמבר 1977).

(2) תולדות האמנות, תכנית רב-תחומית באמנויות: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 ומעלה או: ממוצע בגרות גולמי  (ללא בונוסים) במקצועות חובה הומניים 85 ומעלה או: ממוצע בגרות גולמי  (ללא בונוסים) במקצועות חובה הומניים 82 וגם מקצוע בגרות מתחום האמנות (אמנות, קולנוע, מוזיקה, תאטרון) בהיקף של 5 יח"ל בציון 85 ומעלה או: תעודת סיום תיכון מחו"ל השקילה לבגרות ישראלית: ממוצע 90 ומעלה (בסולם ציונים ישראלי) או: זכאים לתעודת בגרות בכל ממוצע שהוא, בני 40 ומעלה (שנולדו עד 31.12.77)

(3) אמנות התאטרון, קולנוע וטלוויזיה, ביה"ס למוזיקה, רב תחומית אמנויות-עיצוב במה, אמנות התיאטרון למצטיינים (בכפוף לעמידה בהצלחה בבחינות הכניסה) : ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 95 ומעלה או תעודת סיום תיכון מחו"ל השקילה לבגרות ישראלית: ממוצע 90 ומעלה (בסולם ציונים ישראלי) או: זכאים לתעודת בגרות בכל ממוצע שהוא, בני 40 ומעלה (שנולדו עד 31.12.77)

(4) סטטיסטיקה דו חוגי בלבד: בעלי ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 102 ומעלה, שקיבלו ציון של 85 לפחות במתמטיקה ב-5 יחידות, או ציון 95 ב- 4 יחידות או ממוצע 90 (ללא בונוסים) בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה ב – 5 יחידות בכל אחד מהמקצועות או ציון 85 ומעלה בבחינת הסיווג במתמטיקה וגם ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 לפחות

(5) מתמטיקה; סטטיסטיקה וחקר הביצועים: ציון 90 לפחות  בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה ב – 5 יחידות בכל אחד מהמקצועות או ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) של 108 ומעלה וגם ציון 90 (ללא בונוס) ב – 5 יחידות מתמטיקה או: ציון 85 ומעלה בבחינת הסיווג במתמטיקה וגם ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 לפחות

(6) פיזיקה חד חוגי, פיזיקה דו חוגי, פיזיקה-ביולוגיה: ציון 90 לפחות בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה בכל אחד מהם, ב-10 יחידות לימוד לפחות (5 י"ל בכל מקצוע )

(7) המסלול המשולב מתמטיקה-פיזיקה: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) של 108 ומעלה וגם ציון 90 ומעלה ב – 5 יחידות במתמטיקה וב – 5 יחידות בפיזיקה

(8) גיאופיזיקה –  במסגרת ביה"ס למדעי כדור הארץ: ציון של  90 לפחות בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה ב – 5 יחידות בכל אחד מהמקצועות

(9) גיאוגרפיה – במסגרת ביה"ס למדעי כדור הארץ: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 ומעלה.

(10) סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, היסטוריה של המזה"ת וסוציולוגיה אנתרופולוגיה בהדגש לימודי הסביבה, לימודי עבודה, תקשורת, מדע המדינה: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 ומעלה.

(11) ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה: זכאות לבגרות וגם: ציון 85 לפחות ב 5 יח"ל באנגלית וגם: ציון 85 לפחות ב 5 יח"ל במתמטיקה

(12) ביה"ס לכלכלה: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 100 ומעלה וגם מתמטיקה בהיקף 5 יח"ל בציון 90 לפחות

(13) ביולוגיה חד חוגי, דו חוגי: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 111 ומעלה וגם מקצוע אנגלית בהיקף 5 יח"ל וגם ציון 80 ומעלה בשני מקצועות מדעיים בהיקף 5 יח"ל בכל אחד מהם (מתמטיקה, כימיה, פיזיקה, הנדסה, מחשבים וביולוגיה בציון 85 ומעלה) או ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 104 ומעלה וגם ממוצע של 85 ומעלה בשלושת הקורסים המקוונים(קורסרה) הבאים ,שנלמדו באוניברסיטת תל-אביב:1. צמח-מה הוא יודע? 2. מבוא לאנרגיה מתחדשת 3. קורס בחירה מתוך הרשימה

(14) הנדסה מכנית: ציון 90 ומעלה בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה בהיקף 5 יח"ל בכל בכל אחד מהם – בדיון מיוחד

(15) תואר כפול במדע והנדסה של חומרים ובכימיה: ממוצע בגרות משוקלל (כולל בונוסים) 112 ומעלה וגם מתמטיקה בציון 92 ומעלה בהיקף 5 יח"ל וגם 5 יח"ל בפיזיקה או בכימיה בציון 92 ומעלה בכל אחד מהם – בדיון מיוחד

  • מקצועות חובה הומניים המופיעים בתעודת הבגרות מתוך הרשימה הבאה: תנ"ך, הבעה עברית (כולל עברית לבעלי תעודת בגרות ערבית, ועברית לאקסטרנים), ידע העם והמדינה/תולדות עם ישראל, היסטוריה, אזרחות, ספרות, מחשבת ישראל, אנגלית (ושפה זרה נוספת – אם יש).

לא מצאתם את המקצוע שרציתם ברשימה או שאין התאמה בתנאים?

מועמדים שנרשמים לחוגים אחרים או שלא עומדים בתנאי הקבלה כפי שמפורט לעיל, חייבים להיבחן בבחינה הפסיכומטרית.

נמשיך לעקוב ולעדכן אתכם בכל שינוי בתנאי הקבלה לאוניברסיטאות.

בהצלחה!

צוות מחקר ופיתוח

רשת או.קיי. פסיכומטרי