המבחן הפסיכומטרי קיים במתכונות שונות מ-1981 ומהווה מאז ועד היום את אמת המידה העיקרית לפיה קובעות האוניברסיטאות בארץ את רמת ההתאמה של המועמדים למקצועות השונים. ברוב האוניברסיטאות בישראל משוקלל הציון בבחינה כשווה ערך לציון הבגרות. למבחן ניגשים מדי שנה כ-60 אלף נבחנים, בחמישה מועדים שונים ובשש שפות שונות.
בחינת הכניסה הפסיכומטרית לאוניברסיטאות נערכת על ידי
המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. הבחינה אחידה לכל המוסדות והחוגים המשתמשים בבחינת כניסה פסיכומטרית כחלק מתנאי הקבלה ללימודים.
לפי טענת המכון הארצי לבחינות ולהערכה, הבחינה מאפשרת לדרג את כל המועמדים על סולם הערכה אחיד, ובהשוואה לאמצעי מיון אחרים היא מושפעת פחות מהרקע השונה של כל אחד מהם, או ממשתנים סובייקטיביים אחרים.
ההרשמה לבחינה הפסיכומטרית הינה הליך נפרד מן ההרשמה למוסדות הלימוד או מן ההרשמה לקורס ההכנה. לפיכך, הרשמה למוסד לימודים איננה הרשמה לבחינת הכניסה הפסיכומטרית , והרשמה לבחינה איננה הרשמה למוסד לימודים.
תוצאות הבחינה תקפות לצורך קבלה ללימודים באוניברסיטאות למשך 7 שנים.
הבחינה הפסיכומטרית כוללת שמונה פרקים. בראש כל פרק מצוינים מספר השאלות הכלולות בו והזמן המוקצב לפתרונו. כל פרק עוסק באחד משלושה תחומים: חשיבה מילולית, חשיבה כמותית או אנגלית. הפרקים מורכבים משאלות "רבות-ברֵרה", שבהן עליכם לבחור באפשרות הנכונה ביותר מתוך ארבע אפשרויות.
בשלושת התחומים נבדקות יכולות הנדרשות להצלחה בלימודים אקדמיים:
בתחום החשיבה המילולית נבדקים כשרים מילוליים הבאים לידי ביטוי בלימודים אקדמיים: עושר לשוני, כישורים לוגיים, היכולת לנתח ולהבין קטעי קריאה מורכבים, והיכולת לחשוב בבהירות ובשיטתיות.
בתחום החשיבה הכמותית נבדקות היכולת להשתמש במספרים ובמונחים מתמטיים כדי לפתור בעיות כמותיות, והיכולת לנתח נתונים המוצגים בצורות שונות, כמו טבלאות או תרשימים.
בתחום האנגלית נבדקת מידת השליטה בשפה האנגלית, הבאה לידי ביטוי, בין השאר, בהיקף אוצר המילים וביכולת לקרוא קטעים ברמה אקדמית ולהבינם.
הציונים מחושבים בשלושה שלבים:
חישוב ציוני גלם - כל תשובה נכונה מזכה בנקודה אחת. סכום התשובות הנכונות בכל תחום הוא ציון הגלם בתחום זה.
חישוב ציונים בתחומי הבחינה - כדי לאפשר השוואה בין ציוני הנבחנים שנבחנו בנוסחים שונים, בשפות שונות ובמועדים שונים, מתורגמים ציוני הגלם בכל אחד משלושת התחומים המרכיבים את הבחינה הפסיכומטרית לסולם אחיד. סולם הציונים בכל אחד משלושת התחומים נע בין 50 ל-150.
חישוב ציון פסיכומטרי כללי -הציון הפסיכומטרי הכללי מתבסס על ממוצע משוקלל שבו לציון בתחום המילולי ולציון בתחום הכמותי משקל כפול ממשקלו של הציון באנגלית.
סולם הציון הפסיכומטרי הכללי נע מ-200 ועד 800.
הבדלים בין מועדים, בין שפות ובין נוסחי בחינה אינם משפיעים על הציון . לכן אם תיבחן במועד שבו, מסיבות שונות, רמת היכולת של הנבחנים גבוהה מהממוצע, דרך חישוב הציון מבטיחה שציונך לא יהיה שונה מהציון שהיית מקבל אילו נבחנת בכל מועד אחר.