בשנים האחרונות התפרסמו שתי "הדלפות" מהבחינה הפסיכומטרית, שהגיעו לחומרי הלימוד של אחת החברות שעוסקת בהכנה. "ההדלפות" עוררו מהומות ברשתות החברתיות, הנזקים שנגרמו למרכז הארצי לבחינות ולהערכה נאמדים במילוני שקלים, עורכי הדין של שני הצדדים עוסקים בהכנות כתבי הטענות ואנחנו כאן ננסה לענות על השאלה: האם העתקה מדויקת של השאלות מועילה?
במילה אחת – לא. בשתי מילים – זה מועיל בהיבט שיווקי אולי, אך לא תורם לתלמיד בקורס הכנה לפסיכומטרי מבחינת ההצלחה שלו בבחינה. מדוע? גם אם היו נותנים לנבחן את הנוסח המלא של הבחינה הפסיכומטרית בה הוא אמור להיבחן למחרת, רוב הסיכויים שהתלמיד לא היה זוכר את הרוב. אנחנו שואלים תלמידים שהרגע יצאו מהבחינה – מה אתם זוכרים? והתשובה שאנחנו מקבלים לרוב – כלום. פירורים – נושא מטלת כתיבה – באופן מאוד כללי בלבד – שאלה אחת או שתיים מאנלוגיות ללא ההיסחים וקווים כללים של שאלות בכמותי. לכן אין כל סיבה לגרום למהומות ולהעתיק שאלות מהבחינה האמיתית.
הדרך הטובה ביותר להכין את התלמיד לפסיכומטרי היא לפתח מאגר שאלות עצום בתחומים שנפוצים בפסיכומטרי ולעקוב אחר השינויים בבחינה (לדוגמה: מגמת גידול בשאלות "מחזק/מחליש" בחלק של שאלות ההבנה וההסקה במילולי, צריכה לבוא לידי ביטוי בספרים, וכדומה). יש לזכור! הדרך היחידה ללמד שחקן כדורסל לקלוע בסל היא לאפשר לו לקלוע כמה שיותר – וזאת לדעתנו הדרך להצלחה בפסיכומטרי – ריבוי שאלות מאותם הסוגים שהופיעו בבחינה, לא העתקות.
בוריס (בר) גייל
מנכ"ל OK פסיכומטרי